Két magyar hegymászót baleset ért a Himaláján

Mély megdöbbenéssel és hitetlenkedve olvastam a hírt régi hegymászó társaimról, Várkonyi Laci „Konyi” barátomról:


Két magyar hegymászót ért baleset a Himaláján. Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid könnyebb sérüléssel megúszta, amikor lavina sodorta el őket 7000 méteres magasságban.

Lavina sodort el két magyar hegymászót a Himaláján, Várkonyi László eltűnt, Klein Dávid megsérült, mondta Pekingben Sárközy Péter magyar főkonzul. A lavina még hétfőn délután zúdult a két magyar hegymászóra, azonban erről csak kedden tájékoztatták a magyar nagykövetséget.

Klein állapotáról egyelőre nem tudtak részleteket mondani, információink szerint a keze sérült meg, egyébként jól van, vélhetően már lent van az alaptáborban. Az expedíció tagjai és más hegymászók megkezdték Várkonyi keresését.

Az ismert magyar alpinisták a 7800 méteren levő tábort akarták kiépíteni, de a 7000 méteres magasságban baleset érte őket. Ebben a magasságban található az egyes tábor.

A Dreher 24 Everest-expedíció 2010 március 26-án indult útnak: Klein Dávid és Várkonyi László arra vállalkoztak, hogy oxigénpalack és magashegyi teherhordók segítsége nélkül jutnak fel a Mount Everest csúcsára. Klein és Várkonyi korábban már 2007 tavaszán 8650 méterig jutottak oxigénpalack használata nélkül az északi, tibeti oldalon, akkor biztonságtechnikai okok miatt nem másztak tovább.

A csúcsot eddig több mint négyezerszer érték el, ebből a palack nélküli megmászások száma 150 körül mozog. A Mount Everest csúcsára oxigénpalack nélkül magyar hegymászó eddig még nem jutott fel.

A két hegymászó most is a hegy északi oldaláról, Tibet felől akarta megmászni a világ legmagasabb hegyét. Ez az oldal a nehezebb, az Everestet először a déli oldalról, Nepál felől mászták meg. Onnan jutott fel az első magyar hegymászó, Erőss Zsolt is.

Az északi oldali normál út egy kitett hólejtőn át vezet a gerincre, majd onnan a csúcsra. A 600 méteres hólejtő igen lavinaveszélyes, itt történt az Everest megmászásának első lavinabalesete is: 1924-ben Mallory expedíciójának hét tibeti tagját vitte el a hó.

Nagyon nagyon aggódva várom a híreket a mentésről!

még hírek! 19:11-kor

15:39-kor

2010 ápr. 27.