csomók

Nyolcas (Figure-of-Eight)

Ezt a sokoldalú csomót leggyakrabban a kötelek kikötési ponthoz rögzítésére használjuk. A legtöbb dolog, amiket bonyolultabb csomókkal oldunk meg (pl. dupla hurkos csomók egy Y-ereszkedõhõz) helyettesíhetõ nyolcasok megfelelõ kombinációjával. Ha csak egy csomót tanulsz meg kötni, akkor az legyen ez.

Erõsség: 55% (normális), 40% (extrém)

Kilences (Figure-of-nine)

A kilences csomó a nyolcas alternatívájaként használható. Nagyon hasonló a nyolcashoz, csak egy plusz fordítás kell a csomó befejezése elött. Kicsit bonyolultabb, mint a nyolcas, de nagyobb az erõssége.

Erõsség: 70% (normális), 55% (extrém)

Bulin (Bowline)

Ezt a csomót ereszkedéskor kikötés köré köthetjük, de leggyakrabban mászásnál vagy létrán való közlekedésnél használjuk. A biztosító kötél végét ezzel kötjük a biztosítottra.

Ez a csomó könnyen oldódik és kibomolhat, ezért jó ötlet, ha a csomó “végét” egy sima csomóval a hurokhoz rögzítjük.

Erõsség: 50% (normális)

Yosemite Bulin (Yosemite Bowline)

Ez a csomó az alap bulin olyan változata, amely a csomó kioldódásának problémáját a kötélvég csomón való visszafûzésével oldja meg. Ez egy tetszetõs alternatíva a kötélvég hurokkal való biztosítására, s az eredményül kapott csomó erõssége a nyolcas csomóéval egyezik.

Pillangó (Alpine Butterfly)

Ez a csomó kikötésekhez vagy sérült kötélszakaszok tehermentesítésére alkalmas. Legnagyobb elõnye, hogy a csomóból kifutó kötélszárak 180 fokot zárnak be egymással egy nyolcassal ellentétben, ahol párhuzamosan futnak. Ezért ez egy jó kötél-közép csomó, és jó kikötésekhez is, mert nagyobb az erõssége egy nyolcasnál, ha a kikötés kiszakad.

Angol mentõ (Double Figure-of-eight on the bight)

Ezt a dupla csomót leggyakrabban Y ereszkedések bekötésére használjuk. A csomó természetébõl adódóan egyszerûen állíthatjuk a hurkok nagyságát a kötél egyik hurokból másikba mozgatásával.

Bulin mentõ (Bowline on the bight)

Ez egy másik Y ereszkedések bekötésére alkalmas csomó. Az angol mentõvel szembeni elõnye, hogy kevésbé terjedelmes.

Félszorító nyolcas (Italian/Munter Hitch)

Egy kiváló átforduló fékezõ csomó, amely mászás vagy létrán való haladáskori biztosításra alkalmas. Használható ereszkedésre is, s simább haladást eredményez, mint egy lapka (szvsz).

Ezt érdemes megtanulni arra az esetre, ha elfelejtenéd a lapkát vagy ereszkedõ gépet.

Szorító nyolcas (Clove Hitch)

Ez az egyszerû csomó nagyon hasznos, ha gyors (ki)kötésre van szükséged egy tárgy körül vagy egy karabineren keresztül.

Dupla halász (Double Fisherman’s)

A standard csomó két kötélvég összekötésére. Ha egy ereszkedés közepén használjuk, a biztonságos csomón való áthaladás érdekében egy hurokcsomót (pl. nyolcas) kell kötni a csomó egyik “végére”.

A dupla halászt alkotó két csomó nem szabad, hogy egymás tükörképe legyen, különben nem szorulnak meg megfelelõen.

“Hedden” csomója (“Hedden” Knot)

Ezt a csomót Len Gibler küldte

Leo szerint: “…ezt a csomót 1960 körül Chet Hedden barátom találta ki és használta…. Megszorítható, de könnyû oldani és csúsztatni is.”

Szorító csomó (Constrictor Knot)

Ezt a csomót Len Gibler küldte

Leo szerint: “A század elején talált ki Clarence Ashley egy mászók és barlangászok számára is hasznos új csomót. Õ “a szorító csomónak” hívja. Nagyon kibomlás biztos. Ashley szerint szükség esetén érszorításra használható s én nem kétlem…”

Farmer hurok (Farmers hitch)

Ezt a csomót Len Gibler küldte

Leo szerint: “Ez a csomó kiválóan köthetõ egy mászókötél közepére, kikötésekhez, sokfajta rögzítéshez — bárhol, ahol mindkét irányba tisztán futó hurokra van szükség. Megkötésének módja a maga egyszerûségében:

Tekerd át a kötelet háromszor a tenyereden, aztán:
1. Húzd át a középsõ (b) részt a jobboldali rész fölött.
2. Húzd át az új középsõ részt (c) a baloldali rész fölött.
3. Húzd át az új középsõ részt (a) a jobboldali rész fölött.
4. Húzd ki az új középsõ részt (b) a hurok kialakításához
5. A legkielégítõbb eredmény érdekében vedd ki a kezed, mielött meghúzod vagy megterheled a csomót.”

Heveder rögzítõ csomó (Tape/Water Knot)

Ezt a csomót elsõdlegesen barlangászáskor vagy mászáskor használt hevedergyûrûk kötésére használjuk. A csomóból kijövõ hevedervégeket sima csomóval vagy szigetelõszalaggal rögzíteni kell a hurokhoz.

Ez a csomó oly módon kötõdik, hogy a heveder terhet viselõ végei a csomó ellentétes végein bukkannak ki, így természetes módon fog ülni, ha a gyûrût használjuk.

Larks-foot

Gyakran használjuk egy heveder biztonságosabb cseppkõ vagy oszlop köré rögzítésére. A csomó gyengébb mint egy sima hurok egy tárgy körül, de lecsökkenti a heveder lecsúszásának esélyét.

Pruszik csomók (Prusik knots)

A klasszikus pruszik csomó a bal oldalon látható, a jobbon a Kleimheist pruszik. Egy másik pruszik csomóval együtt bármelyik használható a kötélen való felpruszikolásra. A pruszik csomó kötésére használt kötél egy kicsit vékonyabb kell legyen, mint a megmászandó kötél. (A mászókötél vastagságának fele + 1 mm).

Az eredeti angol nyelvû honlap.

2 hozzászólás a(z) “csomók” című bejegyzéshez

  1. Ismétlés a tudás attya de ha nem férek a képekhez a gondolat is bukik.Oktatsz és nem mutatsz?Sokat tanúutam de ha napi szinten nem használom el felejtem rosszabb ha hibázom ezért is gyakorlom de ha nincs segitség nehéz.kösz

A hozzászólások jelenleg nem engedélyezettek ezen a részen.